top of page

Tekrarlayan Genital SiÄŸiller


Herkese merhabalar! Genital siğiller HPV virüsünün sıklıkla HPV’nin tip 6 ve 11 tipleri nedeniyle oluşan,  nispeten sık karşılaştığımız lezyonlardır. Siğiller en iyi yöntemlerle ve en tecrübeli uzmanlar tarafından tedavi edilseler bile, tekrarlama olasılıkları vardır. Bugün size tekrarlayan genital siğil durumlarının nedenlerinden ve önlem olarak yapabileceklerimizden bahsetmek istiyorum.


Genital siğilin tekrarlaması demek, siğil bölgesine tedavi uygulanmasını takiben belli bir süre sonra aynı bölgede tekrar siğil çıkması anlamına gelmektedir. Siğillerin tekrarlama ihtimali ilk uygulanan tedavi yöntemine ve kişinin bağışıklık sistemine göre değişmekle birlikte, genellikle ortalama %15-30 arasında olduğu tahmin edilmektedir.


Siğillerin tekrarlamasındaki başlıca nedenleri sayacak olursak:

  1. Uygulanan ilk tedavinin yetersiz olması

  2. HPV virüsün ciltte kalmaya devam etmesi

  3. Bağışıklık sisteminin nispeten zayıf kalması

  4. Tekrar HPV kapılması


Uygulanan ilk tedavinin yeterli olmaması, siğillerin tam olarak temizlenmemesi anlamına gelmektedir. Çoğu hastamızda, siğiller irili ufaklı çok sayıda olabilmekte, ve tedavi sırasında bazıları gözden kaçabilmektedir. Tedavi edilmeyen siğil bölgelerinden de diğer cilt bölgelerine yayılım olabilmekte ve siğil tekrarı oluşabilmektedir. Bunu önleyebilmek için, siğil tedavisi sırasında mutlaka tüm genital bölge, bacak araları ve pubis bölgesi detaylı olarak incelenmeli, gözden kaçan bir siğil olmadığından emin olunmalıdır.


HPV virüsünün siğil tedavisi sonrasında ciltte kalmaya devam etmesi, yani virüs persistansı, sık görülen bir durumdur. Siğil tedavisi, yalnızca gözün görebildiği siğil lezyonlarına uygulanmaktadır. Oysa ki, siğil olmayan cilt bölgelerinde de hücrelerin içerisinde HPV virüsü barınabilir ve belli bir süre sonra siğil oluşumuna neden olabilmektedir. HPV’nin tamamen ciltten atılması sadece zamanla, gerekli önlemleri alarak beklemekle olmaktadır. Bu önlemlerden az sonra bahsedeceğiz. Ciltte HPV bulunan birinde, kullanılan epilasyon yöntemleri de önemlidir. Jiletle genital epilasyon gibi ciltte cizikler oluşturabilecek yöntemler neticesinde HPV virüsü farklı noktalara yayılabilmekte ve bu bölgelerde tekrar siğil oluşabilmektedir. En ideal epilasyon yöntemi bilinmemekle birlikte cilde daha az travma yapan lazer epilasyon, tüy dökücü kremler veya vücut tıraş makineleri kullanılabilir. 


Bağışıklık sistemindeki zayıflık kişisel genetik faktörlere veya yaşam tarzına bağlı olabilir. Genetiğimizi değiştiremesek de, yaşam tarzımızda gerekli değişiklikleri yaparak bağışıklık sistemimizi güçlendirerek siğillerin tekrar etmesini önleyebiliriz. Yaşam tarzında en önemli değişikliklerden birisi sigara kullanımının bırakılmasıdır. Sigaranın içerdiği çeşitli toksinler, hücresel bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve hücrelerimizin içerisindeki HPV varlığı süresini uzatmaktadır. Bu nedenle sigara kullanılıyorsa, bunun en kısa sürede bırakılmasını tavsiye ediyorum. Sigara dışında bağışıklık sistemimizi etkileyen en önemli faktörlerden biri de yetersiz veya dengesiz beslenmedir. Beslenmenin çeşitli kanser oluşumuna varan ciddi etkileri olduğunu bugün net olarak biliyoruz. Bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutabilmek için, yeterli makrobesinlerin (protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar) gerekli ölçüde ve dengede tüketilmesi son derece önemlidir. Makrobesinlere ek olarak, C vitamini, D vitamini, çinko gibi vitamin ve minerallerin de besinler ve gerekirse takviyelerle alınması bağışıklık sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlacak ve HPV’nın vücuttan atılımını hızlandıracaktır. Yaşam tarzında her zaman değiştirilmesi mümkün olmasa da, stresten kaçınılmaya çalışılması, egzersiz, yoga ve meditasyon gibi davranışlar da bağışıklık sistemine olumlu olacaktır.


Tekrar HPV virüsünün tekrar kapılması ve siğil oluşması azımsanamayacak kadar sık görülmektedir. HPV’nin tekrar kapılmasında en önemli etkenlerden birisi de cinsel davranışlardır. Bunlar arasında, çok eşlilik ve korunmasız cinsel ilişki gibi faktörler HPV’nin tekrar tekrar kişiye bulaşmasına ve siğillerin tekrarına neden olacaktır. Cinsel yaşamda çok eşlilikten kaçınılması ve prezervatif kullanılması siğil tekrarının önlenmesi için faydalı olacaktır. Bir diğer konu da doğal bağışıklığın yeterince güçlü olmamasıdır. Siğil tedavisi sonrası HPV’nin bağışıklık sistemi tarafından atılması gayet mümkün olmakla birlikte sadece doğal bağışıklık ile korunma yetersiz olmaktadır. İlerleyen dönemde tekrar HPV kapılmasını önlemenin en etkili yolu HPV aşısı yaptırmaktır. Ancak, HPV aşısının sadece HPV tip 6 ve tip 11’e karşı etkili olduğunu, başka siğil yapan HPV tiplerinin bulaşmasını önlemediğini de akılda tutmakta fayda var. 


Tekrarlayan genital siğillerin tedavisi, çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir. Siğillerin tekrarladığı bölge, siğil sayısı, kurumun olanakları ve hekimin tecrübesi, tedavi yönteminin belirlenmesinde etkili olacaktır. Sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında:


  • Koterizasyon (yakma iÅŸlemi)

  • Lazer tedavisi

  • Asit uygulaması

  • Dondurma (kriyoterapi)

  • Cerrahi eksizyon

  • Ä°laç uygulamaları (Ä°mikimod, podofilin, sinakateÅŸin)


bulunmaktadır. Bu yöntemlerin biri seçilebilir veya bunların birkaçı birlikte kullanılabilir. Örneğin, kriyoterapi uygulanan bir hastada kombine olarak imikimod krem kullanılması ile tekrar riski azalabilir. Tekrarlayan siğillerde uygulanacak tedavi yöntemi kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden bu kararı biz hastalarımızla ortak konuşarak veriyoruz.


Tüm bu tedavilere veya kombinasyon tedavilerine cevap vermeyen nadir durumlarda ise halen araştırma sürecinde olan tedaviler kullanılabilmektedir. Bunlar arasında:

  • Sidenofovir (Lokal veya enjeksiyon ÅŸeklinde uygulanan antiviral bir ilaç)

  • Ä°nterferon (lokal enjeksiyon)

  • Bazı kemoterapi ajanları (Siklofosfamid, Florourasil)


Halen deneysel olan bazı tedavi yaklaşımları da aşağıdaki gibidir:

  • Topikal sodyum nitrat ve sitrik asit

  • Mycobacterium w aşısı

  • Topikal nitrik-çinko kompleksi

  • Virüs benzeri parçacık (VLP) immünoterapisi

  • Glisirizinik asit ve bir immünostimülan gıda takviyesi

  • Fotodinamik terapi


Bu tedavi yaklaşımları vaka raporları şeklinde bildirilmiş olup, etkinliklerinin kanıtlanması için gelecek çalışmalara ihtiyaç vardır. 

Özetleyecek olursak, genital siğillerin tekrarlaması oldukça sıktır. Aşağıdaki önlemleri alarak genital siğillerin tekrarlama riskini azaltmak mümkündür:


  1. Tedavi görmüş olabilirsiniz ancak siğillerin tekrarlama olasılığı vardır. Bu nedenle hekiminizle düzenli kontrolleri ihmal etmeyin.

  2. Tedavi sonrasında HPV’nin ciltte belli bir süre daha kalabileceğini unutmayın. Aralıklarla kendi kendine muayene ile genital cildinizi gözlemleyin. Kullandığınız epilasyon yöntemine dikkat edin. 

  3. Bağışıklık sisteminizi olabildiğince güçlü tutun. Bunun için dengeli beslenmek ve gerekli takviyeleri kullanmak en etkili önlemlerdir.

  4. Sigara kullanıyorsanız mutlaka bırakın.

  5. Cinsel yaşamınızda çok partner ve riskli partnerden kaçının. HPV bulaşma riskini azaltmak için prezervatif ile korunun.

  6. HPV aşısı olun.


Bu konuyla ilgili sorularınızı bize iletişim kanallarımızdan iletebilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim,

Sevgilerimle.

Prof.Dr. Eralp BAÅžER

24 görüntüleme0 yorum
bottom of page